top of page

STREEKPRODUCTEN

Het woord zegt het al: streekproducten zijn producten uit de directe omgeving. Volgens trendonderzoeker en foodwatcher Anneke Ammerlaan zullen streekproducten de biologische producten gaan verdringen.

WAAR KUNT U TERECHT VOOR STREEK PRODUCTEN?

Bij onder andere de Korenmaat (www.dekorenmaat.nl), de Groene Winkel (www.degroenewinkel.nl) en De Biobasis (www.debiobasis.nl) vormen streekproducten een groter aandeel van het assortiment.

 

Verder zijn in Zeist twee coöperaties van streekproducten actief. In de eerste plaats is dat BioRomeo (www.bioromeo.nl) die op initiatief van de Groene Schuur (www.degroeneschuurzeist.nl) levert aan geïnteresseerde inwoners van Zeist. De Groene Schuur is een particulier initiatief volgens een coöperatief model: degenen die meedoen, helpen ook mee: de producten worden “in bulk” op één plek afgeleverd en vervolgens zorgen de deelnemers bij toerbuurt voor de verdeling van de individuele bestellingen. In de tweede plaats is de coöperatie Local2Local (www.local2local.nl) actief in Zeist. Local2Local is een samenwerkingsverband van producenten uit de Kromme Rijnstreek. Ze werken volgens een ander concept dan de Groene Schuur. Deels leveren ze aan (horeca-)bedrijven en instellingen en deels willen ze “hubs” opzetten waar de producten “in bulk” aangeleverd en vervolgens verdeeld worden. Dergelijke “hubs” kunnen particulieren zijn, maar ook winkels die een samenwerkingsverband met Local2Local aangaan.

 

Het Platform stimuleert de consumptie van streekproducten in het algemeen. In het bijzonder stimuleert het echter initiatieven die een aanpak hebben zoals de Groene Schuur en Local2Local. Dat doen we omdat we naast aandacht voor gezond voedsel ook het element “gezamenlijk” aantreffen.

 

In Zeist kun je op allerlei plekken streekproducten tegenkomen. Sommige restaurants verwerken deels streekproducten en diverse winkels (ook bakkerijen) en supermarkten hebben ook streekproducten in hun assortiment.

EN TOEN WAREN ER STREEKPRODUCTEN

Het woord zegt het al: streekproducten zijn producten uit de directe omgeving. Volgens trendonderzoeker en foodwatcher Anneke Ammerlaan zullen streekproducten de biologische producten gaan verdringen. Soms zijn streekproducten ook biologisch, maar als ze dat niet zijn hebben ze in ieder geval het voordeel ten opzichte van “gangbaar” dat je als consument de producent van je voedsel kent èn dat je weet dat je voedsel geen 100-den of 1000-den kilometers heeft afgelegd.

WAAROM?

DAAROM!

bottom of page